Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Borra som ett proffs med hjälp av en smidig och hanterbar pelarborrmaskin! Det absolut bästa valet vid precisionsarbete och hantering av de flesta material. Förmodligen också det säkraste på grund den stabila ställningen.

Funktion

Den består av en borrmaskin som är monterad på ett bord och en pelare som är justerbar. Möjlighet finns att kunna skjuta borrmaskinen eller bordet längsmed pelaren för att på så sätt justera höjden.

Maskinens hävarm gör det sedan möjligt att trycka borren nedåt för att enklare borra hål med högre precision.

Att välja rätt

De huvudsakliga modellerna med egenskaper som kan vara bra att ha koll på:

  • Remdriven pelarborrmaskin – En hård gummirem som sitter i motorn driver maskinen. Dessa brukar vara billigare och passar till hemmabruk då de inte bör pressas för hårt. En enklare modell av denna passar då utmärkt.

  • Växeldriven pelarborrmaskin – Med kugghjul som driver varvtalen och spindelhastigheten. Oftast starkast och mest hållbara. De är en nödvändighet vid bearbetning av tuffa material och vid en bred användning inom exempelvis industrier och verkstäder.

  • Det finns de med variabel hastighet som kan justeras automatiskt. Då oftast av strömmen som kommer ifrån motorn.

Bordsmodell eller golvmodell

Just begreppet pelarborrmaskin är brett och innefattar både golvmodeller som placeras direkt på golvet. Oftast då större varianter. Sedan även bordsmodeller som är något smidigare för hemmabruk då de inte tar någon golvyta utan fästes direkt på bänken eller bordet.

Två faktorer avgörande

Det finns ett par saker att ta hänsyn till då du väljer mellan dessa modeller

  • Spindelrörelsen – Den berättar hur mycket borrpatronen kan röra sig lodrätt. Alltså djup av borrhål. En bänkborr har inte lång pelare och kan därav bli begränsad här.

  • Avstånd från borrpatron till pelare – Pelaravstånd kan vara begränsande för en pelarborrmaskin beroende av vilken modell du väljer. För att kunna borra på rätt ställe så kan pelaren vara i vägen vid stora bearbetningsmaterial. Välj maskin med omsorg!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here