Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

När du ansöker om ett lån, om ett kreditkort, ett abonnemang eller liknande, så är det som så att då görs en kreditupplysning på dig. Det allra vanligaste är att det sker via UC, som står för Upplysningscentralen. Enligt svensk lag är det något banker, kreditgivare och finansinstitut ska göra, det innan de kan bevilja dig kredit av något slag. Det är för att se att du som lånar har ekonomi att klara av det.

Den vanligaste kreditupplysningen är som sagt via UC, men det finns även andra kreditupplysningsföretag. Dock är det alltid en UC som görs när man ansöker om ett kreditkort. Varje gång du gör en ansökan, där det tas en UC, då blir det en förfrågan. Denna ligger kvar i systemet i 12 månader. Ju fler förfrågningar du har, desto sämre kreditvärdighet får du. Att få kreditkort trots många förfrågningar kan dock ändå vara möjligt. Det finns de som förbiser dessa förfrågningar och lägger istället fokus på din övriga ekonomi.

Är det svårt att få kreditkort med många kreditupplysningar?

Att få kreditkort trots många förfrågningar är möjligt, men många kreditgivare säger nej. Nackdelen med många UC är just att det ses som ett tecken på ett osunt lånebeteende, det oavsett om din förfrågan lett till ett lån eller inte. En UC ligger dessutom kvar i 12 månader. Det gör att du kan samla på dig allt för många under ett års tid. Den som tar en upplysning på dig via UC kan se vilka andra som har gjort det under de senaste 12 månaderna.

Att få kreditkort utan att det görs en kreditupplysning är inte möjligt, eftersom det är lag på det. Dock kan ett fåtal aktörer välja att använda sig av Bisnode, eller att förbise att du har många förfrågningar.

Många kreditupplysningar kan leda till en lägre kreditgräns

Olika kreditkort har olika kreditgränser och när du ansöker om ett kort, så får du även välja om du vill ansöka om hela krediten de har att erbjuda, eller lägre. Om du ansöker med låg kreditvärdighet och ansöker om högsta beloppet, så kan det ibland vara så att du får godkänt, men på ett lägre belopp. Det är så klart tråkigt att få mindre än vad du ansökt om, men fördelen är ju att du inte fick ett blankt nej. Du kan i ett senare skede ansöka om att få höja din kredit.

Vet du om att du gjort många UC de senaste 12 månaderna bör du vara beredd på att du förmodligen kommer få en lägre köpgräns. Du bör även vara beredd på att du kan bli nekad helt och hållet.

Grundläggande krav för att få ett kreditkort

Olika kortutgivare har så klart olika krav, men det finns även några grundläggande krav, som återfinns hos alla du ansöker hos. Det är dessa:

  • Du ska vara 18 år eller äldre
  • Du får inte ha betalningsanmärkningar
  • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden

Utöver kraven ovan så kan det även finnas andra krav, hos olika kortutgivare. En del väljer att ha krav på en minsta inkomst till exempel. Det är därmed alltid bra att läsa alla villkor och regler före du ansöker om ett kreditkort.

Höj din kreditvärdighet

Om du vet med dig att du har många kreditförfrågningar samt en ganska låg kreditvärdighet, så kan det vara bra att vänta med att ansöka om ett kreditkort och istället fokusera på att höja din egen kreditvärdighet. Den baserar utöver förfrågningar även på dina inkomst, övriga skulder samt om du har ett eventuellt underskott. Du som vill förbättra din kreditvärdighet kan göra det på flera sätt.

Ett sätt att få bättre kreditvärdighet, det är att se till att du inte drar på dig fler onödiga kreditupplysningar. Se även till att försöka dra ner på de skulder du redan har. Detta kan oftast göras med hjälp av ett samlingslån.

Säg även upp krediter du inte använder samt se alltid till att betala dina räkningar i tid. Det så att du inte riskerar att de går till Kronofogden. För om de gör det, så kommer kreditvärdigheten att bli ännu sämre. En betalningsanmärkning får du dessutom dras med i 3 år!

Kreditkort av olika typer

Det finns flera typer av kreditkort, vissa enklare att få än andra en bra sak att göra är att jämföra kreditkorten och hitta ett kreditkort som passar just dig. Jämför allt ifrån kreditkort utan årsavgift till bensinkort eller resekort för att hitta det kortet som passar dig bäst.

Fördelarna med att ha ett kreditkort är som sagt att man höjer sin kreditvärdighet när man betalar av sina krediter i tid vilket kan göra det enklare för dig att få ett lån i framtiden, då kan det alltså bli en fördel att betala till exempel din utlandsresa med ditt kreditkort istället för att ta ett snabbt lån för att kunna göra en resa.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here