Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Att göra rent taket, det förlänger livslängden på det, samt att det ger dig ju även ett mycket snyggare tak. När man talar om takrengöring, så kan du välja att låta ett bra företag gör det åt dig, eller så tar du tag det själv! Se bara till att du gör det på ett säkert sätt. Göra rent taket, det passar bra att göra om våren och om hösten. Det du vill få bort från ditt tak är bland annat mossa, alger och lavar. Dessa växter trivs väldigt bra på tak, men de kan dra åt sig fukt och det i sin tur kan leda till stora skador. Växterna i sig så att säga även ”äter” på pannorna. Mossa kan även med sina rötter orsaka frostsprängning. Därför bör du se till att hålla ditt tak rent, så att det inte går sönder.

Göra rent tak på olika sätt

Om du vill göra rent taket med hjälp av medel, så är den bästa tiden för det på hösten. Det beror på att i medlet finns det ett aktivt ämne, som kan försvagas av UV-ljus. Att tvätta med medel är även det snabbaste sättet att göra rent taket på, oavsett takmaterial. Du kan så klart välja att göra rent, genom att borsta rent taket med en kvast, samt spola med vatten. En del material tål dock inte högtryckstvätt, så där bör bara vattenslang användas. Plåttak kan du dock spola med hjälp av en högtryckstvätt.

Vilket sorts tak kan jag tvätta?

Riktigt gamla tak är inte så bra att tvätta. Du bör egentligen bara tvätta ditt tak om det har sin skyddsbeläggning kvar. Visst kan du tvätta tak som saknar denna beläggning, men resultatet blir då främst estetiskt. Det blir dock ingen direkt skillnad om man ser till funktion. Det du kan göra, det är att tvätta taket och sedan lägga på ny skyddsbeläggning.

Hur ofta ska du tvätta taket?

Du som har ett rätt så nytt tak, du kan göra rent det så snart du ser att det börjar bli en grön beläggning på det. Det brukar ske 3-4 år efter en takläggning. Dock kan det skilja sig en del beroende på hur miljön ser ut där du bor samt vad för väderstreck läget är.

Du kan se på taket om skyddsbeläggningen är borta på färgen. Ytan i sig är även den annorlunda. Du kan även märka det på att pannan suger in vatten istället för att leda bort det.

Ta hjälp av proffs

Att stå uppe på ett tak själv och göra rent det, kan vara både svårt och farligt. Det gäller att ha säkerhetssele och lina som fästs på rätt sätt. Det kan vara idé att låta ett företag som är proffs på takrengöring fixa det åt dig, då även hus av topp kvalite behöver se över sina tak med jämna mellanrum. De kan utöver att göra en bra taktvätt även måla taket och ge det ny skyddsbeläggning. Det för att det ska hålla många år framöver. Ett bra företag du kan vända dig till för hjälp med taktvätt, det är Tectorius.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here