Detta inlägg är ett betald inlägg och görs i samarbete med de börsnoterade företagen och / eller deras produkter. Alla hyperlänkar betalas därför hyperlänkar.

Tvättmaskiner, liksom många andra vitvaror, kan ofta se likadana ut för ögat som de har gjort i många år. Om man besöker en större butik som handlar med vitvaror, kan man se många olika tvättmaskiner stå där i en lång radda. Ibland kan det vara svårt att förstå att det kan vara så stora prisskillnader mellan olika varianter. Skillnaderna är dock många, om än det skall finnas på maskinernas insida. Framförallt är det skillnader när det gäller kapacitet, funktionalitet, och energieffektivitet.

Olika funktioner

Olika modeller av tvättmaskiner har variationer av tvättprogram, som oftast innebär att man kan tvätta olika typer av kläder – på ett specifikt och optimalt sätt. Programmen kan ta olika lång tid att köra, och maskinerna kan dessutom ha olika bullernivå vid exempelvis centrifugering. Moderna tvättmaskiner har ofta även andra innovativa funktioner och lösningar, som t.ex.  självdosering eller möjlighet att styra sin vitvara via en app. Dessa nya och smarta funktioner kan ibland vara väldigt användbara. Det kan t.ex. vara praktiskt för många att kunna starta och styra sin tvättmaskin på distans.

Maximal kapacitet

Tvättmaskiners kapacitet handlar om hur mycket kläder man kan tvätta i en enkel tvätt. Har man ett större hushåll är det oftast en stor fördel med hög kapacitet, medan det kanske inte är lika viktigt för den lilla familjen eller ensamhushållet. Man bör dock alltid tänka på att det av naturliga orsaker är praktiskt att ha ca. samma kapacitet i sin tvättmaskin, som den kapacitet man har i sin torktumlare. Detta givetvis förutsatt att man använder sig av en torktumlare.

Energimärkning

Energieffektivitet handlar kanske mest av allt om hur strömsnåla tvättmaskinerna är. Men i en helhetsbedömning tittar man även på sådant som vattenförbruk. Alla vitvaror som säljs i Sverige är energimärkta och klassificering är A+++ är just nu den bäst möjliga märkningen. Man kan ofta spara på sin elräkning i längden med strömsnåla varianter, och man kan med fördel jämföra detta med eventuell prisskillnad vid köp. Bortsett från ekonomi, är det alltid mest miljövänligt med så energieffektiva tvättmaskiner som möjligt. Du kan finna fler tips, köpråd och specifikationer, samt fynda mellan olika erbjudanden på tvättmaskiner och andra vitvaror här.